sâmbătă, 26 februarie 2011

2) Rezistenta la insulina - acneea este "diabetul pielii"


Acneea a mai fost numita si “diabetul pielii”.

Dieta moderna, de care tot pomeneam, a presupus un consum exagerat de glucide rafinate. Mai ales in circumstantele in care activitatea fizica a fost inlocuita cu sedentarismul, aceasta a dus la aparitia de boli cardiace, obezitate, diabet si ACNEE.

Procesarea si rafinarea industriala a glucidelor (zahar, faina alba) a facut din acestea o sursa de hrana rapid asimilabila, permitand cresterea brusca a cantitatii de glucoza din sange (principalul carbohidrat), adica cresterea glicemiei. Pentru scaderea glicemiei si metabolizarea glucozei organismul se foloseste de pancreas, anume hormonul INSULINA. Nimic rau, dar consumul excesiv zilnic de glucide a creat o incompatibilitate dintre celulele organismului si insulina (ca o “intolrenata fata de insulina”), astfel pancreasul secreta si mai multa insulina, decat este normal, pentru introducerea glucozei in celule si scaderea glicemiei. Totodata s-a demonstrat stiintific ca in cazul adolescentilor aceasta "rezistenta la insulina" are o manifestare intensa (de aici si expresia “cosuri la pubertate”). Dar prediabetul nu are varste, de aceea nici adultii nu au scapare!

Cu fiecare inghititura de alimente ce contin glucide vei obtine in organism:
-hipersecretie defectuasa de insulina (raspunzatoare pentru hiperkeratinizarea pielii si proliferarea celulelor din foliculi => infundarea foliculului sebaceu);
-implicand hipersecretia de hormoni androgeni (raspunzatori de stimularea glandelor sebacee => seboree);

Toate acestea duc la un folicul infundat si cu o secretie abundenta de sebuum, care se colecteaza in canalul folicular si creeaza un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor (P. Acnes). Avem ca efecte:
-acnee neinflamatorie (puncte albe si negre), cand bacteria nu ajunge in foliculul supraincarcat cu sebuum, deci nu inflameaza.
-acnee inflamatorie (cosuri, papule, pustule, chisturi), cand bacteria patrunde in porul incarcat, se dezvolta (fiind un mediu favorabil ei) si creeaza infectie si inflamatie.

Tot aici, un efect similar il au lactatele. Nu neaparat pentru glucidele continute, ci hormonii asemanatori celor umani, care se comporta ca cei de sus; accentueaza efectele enumerate. Pasteurizarea si procesarea laptelui nu duce la eliminarea acestor hormoni! Deci evitata toate lactatele (lapte, branzaturi, cas, cascaval, smantana, unt).

Pentru “sensibilizarea” insulinei se recomanda o dieta foarte saraca in glucide (dieta keto, vezi: www.cristianmargarit.ro), pe o perioada lunga de timp (cel putin 30 de zile). O metoda ce ajuta refacerea accelerata a sensibilitatii consta in administrarea de scortisoara, Crom si Acid Alfa-Lipoic (ALA). Sunt necesare 6g de scortisoara pe zi, impartite, cate 2g, la cele 3 mese principale + cate o capsula cu Crom + cate o capsula de ALA. Cromul sa fie dintr-o sursa cu valoare biologica inalta (chelat).